Chiar așa, de ce să practici yoga?
Simţi că eşti împinsă automat în viața cotidiană, presată de timp și de programări? Bucuriile și necazurile se urmează unele pe altele într-un carusel care îţi pare fără noimă? Stările bune și rele vin în cascadă și nu ai timp întotdeauna să le conștientizezi?
Uneori pare dificil să-ţi concentrezi toată atenţia asupra Eu-lui, creuzetul în care se prepară aliajul fericirilor şi al durerilor tale. Știi desigur cum să-ți potolești foamea, setea, cum să îndepărtezi oboseala, cum să-ți satisfaci dorințele primare. Dar poate că nu ştii întotdeauna cum să faci să preiei controlul asupra vastelor reţele interioare, chimice și bioenergetice, unde se fabrică fericirea și tristețea, calmul sau mânia.
Și totuși este ușor. Chiar dacă cere ceva timp, nu e niciodată imposibil de realizat. Sunt sute, dacă nu mii de ani de când deopotrivă bărbați și femei, s-au aplecat asupra acestui aspect. Și au reușit să se simtă bine în propriul lor trup, să-și echilibreze și să-și adapteze organismul la condițiile de mediu în care trăiau.
Au descoperit yoga – piesa de rezistență fizică și mentală – o metodă, o artă de a trăi care deși este experimentată de secole, aduce cu adevărat soluții rapide pentru problemele omului modern. Yoga este cheia cu care îți deschizi o mulțime de porți interioare. Şi odată deschise ele îți vor revela detalii foarte intime despre felul în care funcționează viața ta organică, biologică, emoțională, spirituală. Prin yoga poți ajunge să-ți controlezi toate compartimentele vieții.
Fă ordine în gândurile tale
De obicei dialogul interior neîncetat este cel care te controlează și de cele mai multe ori într-un stil haotic. Poate că a venit momentul să îndrăznești să faci ordine în gândurile tale, să iei hățurile propriei minți și să devii stăpânul ei.
Un yoghin își propune mai multe scopuri care se întrepătrund:
– să se autocunoască.
– să fie fericit.
– să-și dezvolte capacitatea de autocontrol.
– să aibă o viață sexuală echilibrată și împlinitoare.
– să devină o ființă umană pe deplin conștientă și cu adevărat împlinită.
– să manifeste la maxim toate energiile ființei.
– să descopere în el însuși esența divină, acea lumină spirituală care o face parte integrantă din Unicul Tot, Conștiința Universală sau Dumnezeu.
Din momentul în care începi un proces de autocunoaștere, totul se petrece ca şi cum ai urca scara unui turn misterios, care este propria ta ființă. La fiecare etaj există porți care ți se deschid chiar atunci când ajungi în dreptul lor. Între etaje, există ferestre care dau spre un univers nebănuit. Pe măsură ce urci, tot ceea ce percepi dincolo de ele se lărgește și capătă cu fiecare zi un contur din ce în ce mai clar.
Yoga îți înseninează viața
Să nu crezi că yoga te îndepărtează de viața obișnuită. Dimpotrivă, yoga îți permite să abordezi viața cu mai multă seninătate, să o reorganizezi pas cu pas în funcție de ceea ce descoperi în interiorul ființei tale.
„Yoga”, afirma o înțeleaptă mongolă, „face toate zidurile transparente.” Yoga te poate readuce la condiții mentale și fizice naturale, de care civilizația tehnologică actuală ne-a înstrăinat fără să ne dăm seama.
În ultima vreme din ce în ce mai mulți oameni aleg să practice yoga, fie pentru a se menține în formă, fie pentru a-și redobândi sănătatea, pentru a dobândi echilibrul și armonia în plan emoțional, pentru a-și îmbunătăți performanțele mentale sau pentru a explora o tradiție orientală fascinantă.
Succesul pe care îl are yoga în Occident se bazează pe o tradiție milenară extrem de complexă. Este o veritabilă știință, descrisă în mii de tratate de specialitate; dacă diferitele ramuri ale sistemului yoga ar fi predate ca discipline într-o universitate, ar trebui să fie una cu multe facultăți și departamente pentru a acoperi întreaga complexitate a acestui sistem. Adevărații cunoscători se plâng de vulgarizarea din Occident, unde yoga este prezentată uneori ca un simplu sistem de gimnastică fizică sau, dimpotrivă, ca un sistem de credințe pseudoreligios.
Complexitatea învățăturilor yoga nu ar trebui să fie o piedică pentru cei care vor să înceapă să o practice, ci garanția că au ales un sistem care le poate oferi extraordinar de mult, în toate aspectele vieţți lor. Practica yoga conduce gradat către un stil de viață mai echilibrat, mai armonios și mai înțelept, care implică printre altele o alimentație sănătoasă (yoghinii sunt lactovegetarieni sau vegani), respectarea unor principii morale, abordarea terapiilor naturiste pentru rezolvarea problemelor de sănătate, controlul perfect al energiei sexuale etc.
autor: Aida Călin
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.